Deputatul PSD Nicolae Băniciou a acuzat guvernul Orban, într-o postare pe Facebook, că, atunci când s-au decis măsurile de relaxare socială, după transformarea stării de urgență în stare de alertă, nu s-a ținut cont și de nevoile industriei HoReCa, grav afectată de efectele pandemiei.
Nicoae Băniciou a comentat, pe contul său de Facebook, lipsa unor măsuri urgente pe care guvernații români ar fi trebuit să le ia pentru salvarea afacerilor din industria ospitalității, în condițiile în care, în alte state europene s-au luat deja măsuri importante.
„Noua stare de urgență /rebotezată stare de alertă / votată pe repede-înainte în Parlament/ anunțată cu 10 minute înainte de ora 12 a intrat în vigoare/ sau nu…cine mai știe!
Cert este că aceasta vine la pachet cu noi și vechi restricții și limitări ale drepturilor și libertăților noastre!
Cu ceea ce NU VINE, în schimb, această nouă formă de “guvernare” ar fi un ajutor pentru industria HoReCa, printre primele şi poate cea mai lovită de pandemia de Covid-19, fiind totuși vorba de businessuri cu afaceri cumulate de peste 20 mld. lei anual!
Mă uit în jur, în Europa, unde discuţia privind acest domeniu s-a purtat în cele mai multe ţări și s-au luat diferite măsuri concrete, după cum vă pot exemplifica mai jos:
-Primarul Vienei a emis gastro-cupoane în valoare de până la 50 de euro pentru fiecare familie, acestea servind la achitarea consumației în restaurante și cafenele vieneze, o formă de a mulțumi cetățenilor pentru înțelegerea de care au dat dovadă în timpul crizei covid-19 și o formă extrem de importantă de ajutor a industriei!
-Primarul din Vilnius, Lituania a decis ca oraşul-capitală să fie transformat într-o mare terasă. O mare parte din spaţiul public va fi acordată proprietarilor de baruri şi restaurante care îşi pot răspândi mesele astfel încât să respecte regulile de distanţare socială!
– Primarul din Paris Anne Hidalgo prezintă chiar ipoteza conform căreia „străzile întregi ar putea fi rezervate gratuit restaurantelor, cafenelelor și barurilor”. Chiar mai mult, pentru acestea, se instituie și un sistem de„ impozit zero ”, în special pentru baruri și restaurante care vor fi scutite de drepturi rutiere, taxe pe afișaje sau terase (adică ajutor echivalent cu mai mult de 10 milioane de euro) ”
-După această comparație cu ceea ce fac alții, să revenim la ale noastre!
„Puteți să vă luați termosul, să vă puneți din termos o cafea, să savurați cafeaua privind peisajul”. – perora domnul Prim-ministru Orban!
Bucureştiul este, de departe, cel mai important pol de restaurante, indiferent că e vorba de gastronomie fină, de localuri de zi cu zi sau de shaormerii, cu un total de 2.000 de unităţi, la care se adaugă alte 4.000 de baruri şi cafenele. La noi ce măsuri s-au luat?
O parte din ele şi-au regândit modele de business şi meniuri, au investit din surse proprii în resurse suplimentare pentru a se putea axa pe zona de delivery.
Chiar şi aşa, însă, valoarea încasărilor este de maximum 10-15% din cifra de afaceri aferentă perioadelor anterioare.
Odată redeschise terasele, segmentul de livrare se va reduce la zero, iar investiția făcută va fi aproape inutilă. În contextul actual, până la finalul anului 40% dintre localuri se vor închide dacă nu vor fi protejate de stat.
Înteleg sa protejam populatia de covid insa nici pe zona asta nu vad mari schimbari – testarea, auzim ca se va face dar nu stim când si nici macar cum , măștile devin obligatorii in spatiile inchise dar nu se găsesc sau nu toti au bani sa le cumpere… si tot asa … deci pina la urma , care sunt masurile dle Orban???”, a scris Nicolae Bănicioiu.